Fisu-verkosto järkivihreänä Forssassa

Uutinen 5.10.2016 klo 15.17

Fisu-verkoston kahdeksan kunnan edustajat kokoontuivat 21.-22.9. Forssaan miettimään uusia ratkaisuja resurssiviisauden edistämiseksi Fisu-edelläkävijäkunnissa ja laajemminkin.

Keskiviikkoillan aluksi tutustuttiin Forssan historiaan Forssan elävienkuvien teatterin puuhamiehen Ville Koiviston opastuksella. Illemmalla kunnanvaltuuston pj. Kaisa Lepola ja kunnanhallituksen pj. Mika Penttilä valaisivat Forssan Työväentalolla fisulaisia siitä, mitä Forssa ja forssalaisuus ovat nykypäivänä. Sitran Lari Rajantie kuvasi Fisun alkutaipaleen vaiheita ja visioi resurssiviisauden tulevaisuutta.

Sulkko
Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Seminaaripäivän aluksi Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä ja kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoivat, että järkivihreys eli forssalainen resurssiviisaus pyritään ulottamaan kaikkeen kaupungin toimintaan, yrityksiin, yhteisöihin ja asukkaisiin. Sulkko korosti paikallisten yritysten kiertotaloussymbioosin merkitystä – yhden jäte on toisen raaka-aine – ja totesi, että tällä saralla ei kannata jäädä pyörimään omiin ympyröihin vaan on syytä suuntautua globaaleille markkinoille.

Iin päästöt vähentyneet reippaasti

Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava kertoi, että 10 000 asukkaan Iin päästöt ovat vähentyneet 67 % vuoden 2007 jälkeen eli eniten koko Suomessa! Energiaomavaraisessa ja tuulivoimaa pursuavassa kunnassa panostetaan nyt voimakkaasti myös aurinkovoimaan, sähköautoiluun sekä lasten ja nuorten ympäristökasvatukseen.

Jyväskylän kansliapäällikkö Heli Leinonkoski oli tyytyväinen, että kaupungille räätälöity Fisu-tiekartta on kasvanut kaupunkiorganisaation toiminnan tukijalaksi. Ympäristöasiat huomioiva talousarvio ja sen toteutuminen kuvaavat parhaiten kaupungin onnistumista resurssiviisaudessa. ”Jyväskylässä on hyvä pöhinä ja yhteinen tahtotila tehdä hyviä asioita”, Leinonkoski totesi.

Suomesta resurssiviisas maa edelläkävijöiden avulla

Motivan Päivi Laitila kertoi Motivan ja Syken muodostaman Fisu-palvelukeskuksen roolista, Fisu-verkoston menneistä ja tulevista tapahtumista. Laitila kaavaili, että Suomesta voidaan tehdä laajalti resurssiviisas maa edelläkävijöiden avulla. Syken Jyri Seppälä oli tyytyväinen, että kuusivuotinen Life IP Circwaste -hanke oli mennyt läpi EU:ssa. Seppälän mukaan EU-hankkeen työ fokusoituu valtakunnallisen jätesuunnitelman (VALTSU) toimeenpanoon, mutta siihen voidaan sisällyttää resurssiviisautta laajemminkin ja siten se tukee vahvasti Fisu-verkoston työtä.

Forssa_Fisu
Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä (vas.) ja LHJ Groupin toimitusjohtaja Immo Sundholm.

LHJ Groupin toimitusjohtaja Immo Sundholm kertoi Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n palveluista ja toiminnoista Forssan seudulla. LHJ-Groupin käytännön resurssiviisaustyö sisältää muun muassa 5 000 kiinteistön jätehuollon, 150 hyötyjätteen kierrätyspistettä, 6 jäteasemaa ja Noutopalvelu Pärinän. Jätteiden hyödyntämisaste on korkea, yli 90 %.

Forssan ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åberg kuvaili kaupungin kierrätystoimintaa ja ympäristökysymyksiä ja korosti yhteistyötä Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) ja Luonnonvarakeskuksen (LUKE) kanssa.

Biokaasulla liikenteen päästöjä vähentämään

Keski-Suomen biokaasuekosysteemi -hankkeen projektipäällikkö Outi Pakarinen kuvasi kuntien toimintamallia biokaasun liikennekäytön edistämiseksi. Pakarisen mukaan kuntien kannattaa ottaa biokaasun tuotanto ja käyttö mukaan kaupungin strategiaan. Paikallisesti tuotettu biokaasu vahvistaa aluetaloutta, luo työpaikkoja, parantaa huoltovarmuutta ja vähentää ilmastopäästöjä. Jyväskylään on valmistumassa kesällä 2017 Mustankorkean biokaasulaitos.

Lehdistötilaisuuden jälkeen fisulaiset vierailivat Envor Oy:ssä toimitusjohtaja Asko Hänninen opastuksella ja lopuksi tutustuivat HAMKin toimintaan tutkijayliopettaja Harri Mattilan ja tapahtumakoordinaattori Hannele Maijalan johdattelemana.

Tutustuminen
Envor Groupin toimitusjohtaja Asko Hänninen (oranssi takki) kertoo fisulaisille kiertotalousyrityksen toiminnasta.

Teksti ja kuvat:

Olli-Pekka Pietiläinen, SYKE