Hyvinkään uusi lukio- ja opistotalo Kipinä valmistui aurinkovoimalan kera

Uutinen 15.4.2021 klo 10.00
Aurinkopaneelit Lukio- ja opistotalo Kipinän katolla
Kuva. Aurinkopaneelit lukio- ja opistotalo Kipinän katolla. Kuva Hyvinkään kaupunki.

 

Hyvinkään uudessa lukio- ja opistotalo Kipinässä toteutuu uudenlainen yhteistyö lukion ja vapaan sivistystyön välillä, sillä samassa toimipisteessä tarjotaan myös Hyvinkään Opiston kursseja, joita myös lukiolaiset voivat hyödyntää omissa opinnoissaan. Lisäksi talossa on perusopetuksen lisäopetus eli kymppiluokka ja aikuisten perusopetus.  Rakennuksessa toimii myös lukion aikuislinja, joten tarvittaessa yhteistyö päivälukion ja iltaopiskelun välillä toimii saman katon alla. Tilat on mitoitettu yhteensä 950 oppilaalle.

Kipinä-talossa on myös lukion ja opiston yhteiskäyttöön käsityö-, maalaus- ja kuvanveistoluokat. Tilojen käytön kannalta tämä on tehokasta, kun erikoisluokkia voidaan käyttää sekä päivällä, illalla että viikonloppuisin. Kipinä-talo on suunniteltu pitkää käyttöikää ajatellen muuntojoustavaksi. Tiloja voidaan muuntaa helposti siirtoseinien avulla äänieristävyyden silti kärsimättä.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköenergiaa rakennukseen

Kipinä-talon katolle asennettiin rakentamisvaiheessa aurinkovoimala, jossa on 400 teholtaan 275 W aurinkopaneelia ja järjestelmän koko on 110 kWp. Voimalan vuotuinen tuotto on 97 MWh (laskettuna arvolla 884 kWh/kWp) ja laskennallinen CO2-vähenemä on 13 800 kg vuodessa. Aurinkosähkö ohjataan kokonaisuudessaan talon omaan käyttöön ja se kattaa noin 20 % talon energiankäytöstä.

Seuraa aurinkovoimalan tuottoa reaaliajassa