Jyväskylän Kankaan viljelypihalla voi pian ladata kännykän aurinkoenergialla

Uutinen 20.5.2020 klo 11.00
Aurinkoenergiapenkki
Kuva. Jyväskylän Kankaalle asennetut aurinkoenergiapenkit antavat sähköä paitsi puutarhavarastojen sähköiseen lukitukseen, myös niiden valaistukseen. Penkillä istuessa voi myös ladata kännykkää ja käyttää langatonta wifi-verkkoa. Kuva Tanja Oksa.

 

Jyväskylän Kankaan Viljely-yhteispihalla on kaksi puutarhavajaa, joihin tarvittiin lukitus ja valaistus. Tarkoituksena oli kokeilla lukituksissa toimittajariippumatonta sähköistä lukitusta. Jo aiemmin oli pohdittu aurinkoenergian hyödyntämistä, koska sähköjä ei haluttu jälkikäteen kohteisin vetää.

Ratkaisuksi löytyi Solio-aurinkopenkit, jotka tuottavat tarvittavan energian kahteen vajaan. Näin vajoihin pystyttiin asentamaan energiatehokkaat LED-valot sekä vajojen oviin sähköiset Rollock-lukot ja lukijat.

Kankaalle asennettiin kaksi älykästä aurinkoenergiapenkkiä, joissa on sisäänrakennetut aurinkokennot ja akusto. Penkeissä on latauspaikat USB-latureita varten ja WiFi-yhteys. Penkeistä saadulla aurinkoenergialla valaistaan paitsi Kankaan viljelypihan kaksi vajaa ja mahdollistetaan varastojen sähköinen lukitus, voi penkillä istuessa myös ladata matkapuhelinta ja käyttää langatonta WiFi-yhteyttä.

– On hienoa saada tällainen konkreettinen smart city -kokeilu kesäksi Kankaalle. Aurinkopaneeleita löytyy jo kahdelta Kankaan rakennuksen katolta, mutta nyt aurinkoenergian hyödyntäminen tulee näkyvämmäksi, kertoo verkostopäällikkö Tanja Oksa Jyväskylän kaupungilta.

Jyväskylän kaupungin lisäksi kokeilussa osapuolina ovat Kankaan Palvelu Oy, lukituskumppanina Rollock Oy ja penkkitoimittajana Sähkösi Oy. Kokeilu kestää toukokuusta 2020 saman vuoden syyskuun loppuun.

Aurinkoenergiapenkissä riittää virtaa myös pilvisinä päivinä

Käyttöenergiansa älykäs Solio-aurinkoenergiapenkki saa auringosta. Penkki ottaa talteen aurinkoenergian aurinkokennoilla, jotka lataavat akkuja 110 Watin teholla. Aurinkoenergia varastoidaan sisäänrakennettuihin AGM-akkuihin, joista virtaa riittää myös pilvisinä päivinä.

Penkin sisäänrakennetut aurinkokennot varmistavat älypuhelimen tai tabletin latauksen penkin neljästä USB-latauspisteestä. Latauspisteet sijaitsevat käännettävien suojalevyjen takana penkin pitkillä sivuilla. Myös älylaitteiden langaton lataaminen on mahdollista, langattomat latauspaikat sijaitsevat penkin istuinosan molemmissa päädyissä.

Ruotsalaisvalmisteisella Solio 01 Standard-penkillä on CE-merkintä.

Rollockin älykäs lukitus varastoissa

Kankaalla on jo aiemmin toteutettu toimittajariippumattoman lukituksen kokeilu. Nyt tuota turvallista kokeiluympäristöä hyödynnetään tässä kohteessa varastojen ovissa. Avaimena lukkoihin toimivat niin viljelijöille päivitetyt tunnistuksen sisältävät kotiavaimet kuin halukkaille myös Rollockin älypuhelinapplikaatio. Tällainen aurinkoenergian mahdollistama lukitus voisi tuoda moneen sähköttömään kohteeseen tarvittavan pääsyhallinnan.

– Sähköinen lukitus on tässä kohteessa näppärin tapa hoitaa käyttäjien pääsy viljelyvarastoihin, Tanja Oksa sanoo.

Lisätietoja:

Jyväskylän kaupunki, Business Jyväskylä
verkostopäällikkö Tanja Oksa
tanja.oksa@jyvaskyla.fi
puh. 050 312 5358

Jyväskylän kaupunki, Business Jyväskylä
projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen
kaisa.hirvaskoski-leinonen@jyvaskyla.fi
puh. 046 920 0971

Jyväskylän kaupunki, Business Jyväskylä
projektipäällikkö Mika Kataikko
mika.kataikko@jyvaskyla.fi
puh.  050 526 8622
 

Kuvia aurinkoenergiapenkeistä voit ladata Jyväskylän kaupungin kuvienhallintajärjestelmästä:
Aurinkoenergiapenkit