Jyväskylässä käynnistynyt opiskelijoille suunnattu yhteiskäyttöautokokeilu

Uutinen 10.5.2021 klo 9.00
Taloyhtiöauto
Kuva. Jyväskylän yhteiskäyttöautokokeilun kokemukset ovat olleet lupaavia, sillä kokeilussa olevan biokaasuauton käyttöaste on ollut selvästi suurempi yksityisautoihin verrattaessa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen.

Jyväskylässä on käynnissä kaupungissa opiskeleville opiskelijoille suunnattu yhteiskäyttöautokokeilu. Kokeilu toteutetaan yhteistyössä Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS:n ja yhteiskäyttöautopalvelu Omago Oy:n kanssa. Kokeilu käynnistyi huhtikuun 2021 alussa ja päättyy kesäkuun lopussa.

Kokeilulla pyritään vaikuttamaan opiskelijoiden asenteisiin autoilua ja auton omistamisen tarvetta kohtaan tarjoamalla mahdollisuus yhteiskäyttöauton testaamiseen ja käyttämiseen kevään ja alkukesän ajan. Kokeilun auto kulkee ympäristöystävällisesti biokaasulla, joten kokeilussa voidaan samalla parantaa tietoisuutta myös biokaasuautoilusta.

Alustavat tulokset ensimmäisen kokeilukuukauden ajalta ovat lupaavia. Autoa on käyttänyt huhtikuun aikana 40 eri käyttäjää ja palveluun on rekisteröitynyt yli 100 henkilöä. Auton vuorokausikohtainen käyttöaste on ollut keskimäärin 18 prosenttia. Verrattuna yksityisautoihin, joiden käyttöaste on keskimäärin noin 5 prosenttia, tämä on erinomainen tulos jo tässä vaiheessa kokeilua.

Kokeilu on osa Jyväskylän kaupungin CIRCWASTE-osahanketta, jossa toteutetaan käyttäjälähtöisiä kierto- ja jakamistalouden kokeiluja. Yhteiskäyttöautot ovat erinomainen fiksun liikkumisen ja arjen resurssiviisauden esimerkki. Yhteiskäyttöautoilla voidaan parhaimmillaan korvata noin 10–15 yksityisautoa, mikä on todellinen ekoteko!

Lisätietoja:
Outi Manninen
ympäristöasiantuntija
outi.manninen(at)jyvaskyla.fi