Jyväskylässä leviää uusi haitallinen vieraslaji

Uutinen 3.5.2021 klo 10.00
Espanjansiruetana
Kuva. Espanjansiruetana on alkanut levitä Jyväskylän ympäristössä. Kuva Jyväskylän kaupunki.

Kurtturuusu pihapuutarhassa, espanjansiruetana kasvimaalla tai komealupiini mökin kupeessa on kuin kuokkija syntymäpäivillä: kutsumaton vieras. Se vie kaiken tilan, ei poistu pyytämällä ja pahimmillaan uhkaa koko muuta juhlaväkeä.

Jyväskylässä leviää uusi haitallinen vieraslaji

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisten toiminnan seurauksena Suomeen rantautuneita uusia lajeja, joilla on supervoimia: esimerkiksi pikavauhtia leviävä komealupiini on päihittämätön alkuperäisten lajien keskuudessa.

Tarkkaile puutarhasi etanalajeja

Joitain vuosia sitten Jyväskylässä ensi kertaa havaitun espanjansiruetanan on todettu levinneen jo useammalle asuinalueelle. Etanaa on löydetty jo ainakin Vaajakoskelta, Kuokkalasta, Kirristä ja sen lähisukulaista, mustasiruetanaa Mäyrämäestä.

”Toivomme, että kaupunkilaiset tarkkailisivat pihojaan ja ilmoittaisivat havainnoista kaupungille. Kaupungin on ensisijaisen tärkeää olla tietoinen alueista, joilla espanjansiruetanaa esiintyy”, sanoo ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungilta.

Havaintoja espanjansiruetanasta ja muista kaupungin mailla olevista vieraslajeista voi ilmoittaa kaupungille sähköisellä lomakkeella. Kaupunki torjuu jättiputkiesiintymät, mutta kaikkien vieraslajien torjuntaan eivät kaupungin resurssit yksinään riitä.

Lisää aiheesta:
Jyväskylässä leviää uusi haitallinen vieraslaji