Kasvista kouluun – kokeillen eteenpäin -seminaari Jyväskylässä 16.3.2017

Uutinen 31.1.2017 klo 15.01
POPRASUS_kutsu_www_hinku ja fisu
Tervetuloa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) seminaariin 16.3.2017 Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK, sali C119, Rajakatu 35, 40100 Jyväskylä

Kasvisruoat ovat saapuneet koulujen ruokalistoille. Kasvisten määrän lisääminen ruokailussa on perusteltua sekä terveyden että ympäristön kannalta. Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä 2-tyypin diabetesta. Ruokavalioita muuttamalla myös ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristökuormaa voidaan vähentää merkittävästi.

Samanaikaisesti lihan määrän vähentäminen kouluruokailussa on herättänyt vilkasta keskustelua oppilaiden ja vanhempien sekä keittiöhenkilökunnan ja kunnanvaltuutettujen keskuudessa. Uudet kouluruokailusuositukset kehottavat vähentämään punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä edelleen ja lisäämään sesonginmukaisten kasvisten käyttöä.

Kasvisruoka herättää tunteita ja vaatii uudenlaisten ruokailu- ja ruoanlaittotapojen opettelua. Seminaarissa keskustelemme, mitä tämä muutos tarkoittaa käytännössä. Esittelemme tuoreimpia tutkimustuloksia sekä käytännön esimerkkejä siitä, miten kestävää ruokailua voidaan edistää kouluruokailussa.

Seminaari on osa POPRASUS -hanketta (sustainablediets.fi), jossa tutkitaan kestävään ruokavalioon liittyvää muutospotentiaalia. Kokeilemme miten kasvisruoan tarjontaa ja houkuttelevuutta voidaan lisätä kouluruokailussa. Kokeilujen tavoitteena on avata kouluruokailua ohjaavat tavat ja käytänteet uudelleen arvioinnille ja muutokselle. Toteutamme kokeilut yhteistyössä ruokapalveluiden ja koulujen kanssa. Otamme myös oppilaat mukaan kouluruokailun kehittämiseen. Kokeiluista saatuja tuloksia esitellään ympäristö- ja ruokapolitiikan foorumeilla sekä ammattikeittiöille ja kunnille. Teemme myös yhteistyötä Hinku-foorumin ja Fisu-verkoston kanssa (www.hinkufoorumi.fi).

Lisätietoja

Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus (SYKE), etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Karoliina Väisänen, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu (JAMK), etunimi.sukunimi@jamk.fi