Kun hiilineutraalius ei riitä – Hämeenmaa etenee tavoitteellisesti kohti miinuspäästöjä

Uutinen 14.4.2021 klo 11.00
Osuuskauppa Hämeenmaa – Aurinkopaneelit katolla
Kuva. Aurinkopaneeleja Osuuskappa Hämeenmaan myymälän katolla. Kuva Osuuskauppa Hämeenmaa, Nico Backström.

 

Osuuskauppa Hämeenmaalla ja koko S-ryhmällä on missio: Teemme yhdessä parempaa paikkaa elää. Suomen kunnianhimoisimpien ilmastotavoitteiden siivittämänä S-ryhmä alueosuuskauppoineen aikoo olla ensimmäisenä suomalaisyrityksenä hiilinegatiivinen jo vuonna 2025, eli sitoa ilmasta enemmän hiiltä kuin mitä sinne tuottaa.

Jo tällä hetkellä S-ryhmän käyttämä sähkö on kokonaan päästötöntä. Vuoteen 2030 mennessä sen on tarkoitus olla myös kokonaan uusiutuvalla energialla tuotettua.

Uusiutuvaan sähköön satsaaminen onkin energiatehokkuuden parantamisen ohessa ilmastotyön keskiössä. Tuulivoimalla on merkittävä rooli uusiutuvan energian lähteenä.

– Tuotamme tällä hetkellä tuulivoimalla lähes puolet kaikesta käyttämästämme sähköstä. Tavoitteena on, että ensi vuonna käyttösähkömme tulisi yli 80-prosenttisesti tuulesta, Hämeenmaan tekninen isännöitsijä Hannu Tauriainen kertoo.

Hämeenmaa on S-ryhmän alueosuuskaupoista suurin aurinkosähkön tuottaja. Aurinkovoimala löytyy jo osuuskaupan 34 toimipaikan katolta.

– Hämeenmaalla aurinkosähkön tuotto on tänä vuonna arviolta reilut 4 700 megawattia. Sillä voisi esimerkiksi ajaa keskivertosähköautolla lähes 24 000 000 km tai kattaa reilun 300 sähkölämmitteisen omakotitalon sähköntarpeen, Tauriainen havainnollistaa.

Seuraavan vuoden kuluessa aurinkovoimala asennetaan vielä 11 Hämeenmaan toimipaikan yhteyteen.
Uusiutuvan sähkön osuutta kasvatetaan tavoitteellisesti niin, että sen osuus kaikesta käytetystä sähköstä on yli 90 prosenttia jo vuonna 2025.

Led-valot kaikissa myymälöissä

Hämeenmaa uudistaa ja kehittää jatkuvasti Kanta- ja Päijät-Hämeen palveluverkostoaan – ympäristön huomioiden. Niin myymäläuudistuksissa kuin uusien toimipaikkojen rakentamisessakin kiinnitetään erityistä huomiota energiatehokkuuteen.

Hämeenmaan kaikissa myymälöissä on led-valot, ja suurimmasta osasta toimipaikkoja löytyy energiatehokkaat hiilidioksidikylmälaitokset. Lisäksi yhä useampi myymälä lämpenee kylmälaitteista syntyneen hukkalämmön avulla.

– Olemme vaihtaneet vanhoja kylmälaitteita vähäpäästöisempiin. Vuoden 2025 loppuun mennessä kaikki vanhat kylmäaineet on korvattu hiilidioksidilla, kertoo Hannu Tauriainen.

Lisätiedot:
Osuuskauppa Hämeenmaa
asiakkuusjohtaja Jaana Järvenselkä
puh. +358 50 542 3811
jaana.jarvenselka@sok.fi
 

FAKTA

Näin S-ryhmässä edetään kohti hiilinegatiivisuutta:

  1. Päästöt kuriin: Tavoitteena on vähentää oman toiminnan ilmastopäästöjä 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoden 2030 loppuun mennessä.
  2. Kaikki käytetty sähkö on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä viimeistään vuoden 2030 lopusta lähtien.
  3. Investoinnit energiatehokkuuteen: kylmälaitteiden uusiminen, valaistuksen optimoiminen, hukkalämmön hyödyntäminen, uusiutuvan energian tuotannon edistäminen esimerkiksi uusilla aurinkopaneeleilla.
  4. Loput päästöistä kompensoidaan hiiltä sitomalla.