Viksu kuopiolainen -kokeilu etenee

Uutinen 7.10.2019 klo 10.00

Viksu kuopiolainen -kokeilussa mukana olevat 31 pohjoissavolaista kotitaloutta testaavat ilmastoystävällisempää elämäntapaa lokakuun ajan. Kokeilussa on mukana myös useita yhteistyöyrityksiä.

Esimerkiksi Silfstenien perhe lähtee innolla mukaan kokeiluun. He ovat jo aikaisemmin luopuneet autosta ja käyttävät polkupyörää arkiliikkumiseen. Kokeilun innoittamana he aikovat ryhtyä vegaaneiksi ainakin lokakuun ajaksi. Lisäksi perhe pyrkii vähentämään sähkön- ja vedenkulutustaan. Kokeilujakson toivotaan tutustuttavan perheen yhteiskäyttöpalveluihin ja huomaamaan myös pienet keinot, jotka ohjaavat kestävämpään elämään.

Yritysyhteistyökumppaneina kokeilussa ovat mukana Shareit BloxCar Oy, City-pörssi -kirpputori, Kuopion Opiskelija-asunnot Oy (Kuopas), Preventos Infor-matics Oy, Savon Voima Oyj, Savonia Grasshopper Oy, Vertos Oy sekä Vilkku-joukkoliikenne ja -kaupunkipyörät.

Blox Car tarjoaa kokeilussa mukana oleville kotitalouksille mahdollisuutta antaa oman autonsa vertaisvuokraukseen tai vuokrata muiden yksityistalouksien autoja. Citypörssi-kirpputorille kotitaloudet voivat viedä myyntiin omia tarpeettomia tavaroitaan ja myös ostaa sieltä kierrätystavaraa. Kuopas on mukana kokeilussa yhteistyössä Effectio Oy:n ja Preventos Informatics Oy:n kanssa. Kokeilussa Kuopaksen asuntokohteeseen asennetaan etäluettavat IoT-vesimittarit ja koekäytetään kuluttajille suunnattua palvelua, joka tekee veden kulutuksen näkyväksi ja mahdollistaa kulutustottumusten muuttamisen kestävämmäksi.

Savon Voima Oyj tarjoaa kotitalouksille sähkönkulutusmittareita kokeilujakson ajaksi, mittareilla kotitaloudet voivat selvittää yksittäisten laitteidensa – kuten esimerkiksi pakastimensa – sähkönkulutusta. Savonia Grasshopper Oy tuo koti-talouksille mahdollisuuden päästä maistamaan vaihtoehtoista proteiininlähdettä, eli kotimaisia heinäsirkkoja. Vertos Oy:n edustaman Heimgart-minipuutarhan avulla kotitaloudet pääsevät kokeilemaan miten helppoa miniversojen kasvatus omassa kodissa voi olla. Lisäksi Vilkku – Kuopion seudun joukkoliikenne tarjoaa kotitalouksille mahdollisuuden tutustua maksutta joukkoliikenteen palveluihin kokeilujakson aikana sekä opastusta sähköisten kaupunkipyörien käyttöön.

Hanke on osa kansainvälistä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä, johon osallistuu kotitalouksia myös Tanskasta, Saksasta, Espanjasta, Sveitsistä, Meksikosta ja Intiasta. Suomesta kiihdyttämössä on tällä hetkellä mukana yhteensä seitsemän kaupunkia. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti, Suomessa D-mat oy ja Kuopiossa Kuopion kaupunki.

www.kuopio.fi/viksu-kuopiolainen

Lisätietoja:
energianeuvoja Mari Turunen
044 718 2870
mari.turunen(at)kuopio.fi